Biografie

In 1995 werd Bas Tietema in Zwolle geboren. Hij begon zijn sportcarriere met voetballen. Hij speelde meerdere jaren voor de jeugd opleiding van PEC Zwolle, totdat zijn voetbal carrière ten einde kwam door een zware kruisband blessure. Op zijn vijftiende ging hij op zoek naar een andere sport en vond die al gauw in het wielrennen. Hij kocht van zijn eigen geld zijn eerste fiets en begon in de omgeving van Zwolle rondjes te fietsen. In de jaren daarna maakte hij zulke grote stappen dat BMC Development Team, de beste opleidingsploeg van de wereld toen der tijd, hem contracteerde. Bij BMC hoorde Bas tot de beste wielrenners van zijn leeftijdsgeneratie, zo wist hij 3de te worden in beloften versie van de prestigieuze wielerwedstrijd Parijs-Roubaix.
Na een paar moeizame jaren qua gezondheid besloot Bas Tietema in 2019 een stapje terug te doen, om zich naast het wielrennen ook op maatschappelijk vlak zich te kunnen ontwikkelen. Hoe kan dat mooier dan door zich in te zetten voor de gehandicaptensport in Nederland? Door het opgroeien met zijn zusje Iris, die geboren is met het syndroom van Down, weet hij uit persoonlijke ervaring hoeveel plezier en sporten deze (sportende) mensen geeft. Bas is van mening dat iedereen jong of oud, een handicap of niet, het recht moet hebben om te kunnen sporten.

2009:
Gescheurde kruisbanden toen ik voetbalde in de jeugdopleiding van PEC Zwolle. Dat jaar werden wij kampioen in de op een na hoogste voetbal divisie van Nederland voor C-junioren.

2010:
Ik kocht mijn aller eerste racefiets.

2011: Debuut in het wielerpeloton.

2012:
Ik won meerdere wedstrijden bij de junioren en werd voor het eerst opgeroepen voor de KNWU-selectie om Parijs-Roubaix voor junioren te rijden.

2013:
Ik won twee grote UCI overwinningen wat mij een contract opleverde voor het BMC Development Team

2014:
Als eerstejaars belofte wist ik 3de te worden in Parijs-Roubaix U23. In de wielerwereld staat deze wedstrijd bekend als een monument. Mijn prestatie werd daarom ook als uitzonderlijk ervaren.

2015:
Ik werd op een millimeter tweede in een etappe van Olympia’s Tour, wat bekend staat als een van de bekendste Nederlandse wielerwedstrijd voor talentvolle wielrenners.
Ambassadeur voor het Fonds Gehandicaptensport

2016:
Na een jaar van veel up’s en down’s nam ik afscheid van de beloften ploeg van BMC. Ik verkaste naar de Ierse ploeg An-Post ChainReaction.

2017:
3de op het Nederlands Kampioenschap tijdrijden voor beloften. Mijn eerste medaille op een Nederlands Kampioenschap weg wielrennen. Helaas wegens gebrek aan sponsors stopte de ploeg aan het eind van het jaar.

2018:
Door het stoppen van mijn vorige ploeg An-Post ChainReaction kwam ik terecht bij de Nederlandse continentale formatie BEAT Cycling Club. Na een voortvarend begin zorgde gezondheidsproblemen voor een moeizaam seizoen.

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018